Recepti i upute

Biljna ulja kako samostalni pripravak u njezi kože

Prirodna biljna ulja po svojem su sastavu esteri raznih masnih kiselina, od kojih su neke nužne našem organizmu. Njihova primjena u njezi kože je jedno od najprirodnijih načina da svoju kožu održite mladolikom, hidratiziranom i njegovanom.

Percepcija da biljna ulja ostavljaju masan trag na koži potpuno je pogrešna, ona se upijaju u kožu hrane je i hidratiziraju, a ne zadržavaju se na njenoj površini poput mineralnih ulja i sintetičkih komponenti koje ostaju na površini kože i imaju tendenciju začepljivanja pora.

Biljna ulja sadrže lipide od kojih se sastoji i površnski sloj kože i kao takva su idealn izbor za njegu kože. Za biljna ulja koja koristimo u njezi kože bitno je da su garantiranog podrijetla i kozmetičke kvalitete, ne smiju se zagrijavati iznad 60-70°C kako bi se sačuvali njihovi vrijedni sastojci.

Prirodna biljna ulja mogu se u njezi kože koristiti samostalno i vrlo su djelotvorna, najbolji odabir je koristiti mješavine ulja i uljne serume.

Najčešća ulja u njezi kože:

ULJE LJEŠNJAKA – pripada skupini brzoupijajućih ulja, blagog je adstingenog djelovanja, idealno je za masnu kožu jer nije komedogeno, regulira lučenje masnoće, djeluje blago adstrigentno (omekšava i vlaži kožu  te potiče cirkulaciju u koži, pogodno je za kožu sklonu crvenilu i aknama.

JOJOBA ULJE  – kemijska struktura ulja jojobe slična je sebumu stoga je korisno za liječenje akni i za smanjivanje prevelike produkcije sebuma. Po strukturi je slično kolagenu. Relativno se brzo upija i duboko prodire u kožu. Čisti začepljene pore, regulira lučenje masnoće. Sadrži miristinsku kiselinu koja ima protuupalno djelovanje. Vlaži i omekšava kožu, sprečava gubitak vode, zaglađuje i omekšava kožu, stabilizira njenu pH vrijednost. Korisno je kod svih tipova kože u mješavinama ulja.

ULJE SJEMENKI GROŽĐA –  ima adstringeno djelovaje pa pomaže u regeneraciji kože, učinkovito  je u  njezi kože u području oko očiju, smanjenu vidljivosti strija. Idealno je za dehidriranu masnu kožu, pomaže u tretiranju akni.

ULJE BADEMA – univerzalno ulje namjenjeno svim tipovima kože, lagane je  teksture, hidratizira,  omekšava i regenerira kožu. Ima protuupalna svojstva, ublažava iritacije i crvenilo kože, koristi se kod  suhe i upaljene kože i u prevenciji i  tretiranju strija.

ULJE AVOKADA – ulje ljepote, najviše se koristi u njezi suhe, dehidrirane i zrele kože, regeneraciji kože, ublažava bore, pomaže kod opekotina od sunca, ožiljaka, psorijaze, povećava otpornost kože na štetne vanjske čimbenike, omekšava kožu i hidratizira je.

ULJE SUNCOKRETA –  djeluje blago adstrigentno,  idealno je za njegu svih tipova kože. Omekšava kožu, čini je glatkom. Suncokretovo ulje je odličan nosač eteričnih ulja jer prodire duboko u kožu, Idealno je kao dodatak mješavinama kod masne dehidrirane kože. Pomaže u hidrataciji, regeneraciji i njezi kože .Vrlo je bogato esencijalnim masnim kiselinama i vitaminom E.

ULJE PLODA DIVLJE RUŽE – ulje divlje ruže smatra se najboljim anti-age uljem, povećava elastičnost kože, potiče stvaranje kolagena, ima izuzetnu sposobnost revitalizacije kože.

ULJE ARGANA – vrlo brzo se upija i ne ostavlja masan trag na koži .Zbog visokog sadržaja vitamina E, pogodan je za tretiranje suhe, zrele, borama sklone kože. Ulje argana umiruje, regenerira i djeluje protuupalno, pa se često koristi za tretiranje dermatitisa, psorijaze, u njezi dječje kože.

Ulja se nanose  na način da se utrlja par kapi ulja na vlažnu kožu nakon tuširanja,  umivanja ili nanošenja hidrolata. Iako postoje ulja koja su univerzalna za sve tipove kože, nemaju sva ulja jednaki sastav pa tako  postoje i ona koja daju najbolje rezultate na određenom tipu kože.

Iako nanošenje ulja na masnu kožu mnogima zvuči nelogično, zapravo  postoje ulja koja su idealan izbor  za njegu masne kože jer reguliraju lučenje sebuma, nisu komedogena, brzo se upijaju, smiruju i hrane kožu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)